Gi en gave til en som trenger alt.
Det finnes mange veldedige og ideelle organisasjoner som arbeider for en varmere verden, det være seg et renere miljø, for barns utdanning og rettigheter, mot fattigdom og utbytting. Leger uten grenser, Redd Barna, Røde Kors, Unicef, Plan Norge. Flere av organisasjonene har forslag til beløp du kan gi. Lag et personlig gavekort og gi et beløp i navnet til noen du er glad i.

Gi en hjelpende hånd i en travel hverdag.
Hva med å gi bort et gavekort på barnevakt til travle småbarnsforeldre? Et kinobesøk eller en middag for to (med god samvittighet) er et kjærkomment avbrekk fra nistesmøring og klesvask. Hagearbeid, snømåking, rydding av loft, husmaling. Å få en tjeneste i gave er aldri feil.

Gi bort en opplevelse.
De fleste av oss har mer enn nok ting. Opplevelser derimot kan man aldri få nok av. Her er det bare fantasien som setter grenser. Hundekjøring, strikkhopp, tur med danskebåten, måneskinnstur på langrenn, isbading i fjorden. Gavekort på kino, teater, konsert, vinsmaking, litteraturfestival. Mulighetene er uendelige.

Hjemmelaget er alltid hyggelig.
Alle setter pris på å få en gave du har lagt ned tid og omtanke i. Oljer, eddiker, leverpostei, sylte og lammerull, eller hva med hjemmelaget surkål til juleribba? Julekaker, grovbrød, knekk og marsipan. Alle setter pris på hjemmelaget mat.

rødkål med epler

Til den som alltid tenker på andre.
Har du en venn som alltid setter andre først, og som kanskje selv kunne trengt litt omtanke og oppmerksomhet? Overrask vedkommende med et gavekort på "hjemmespa". Gå til innkjøp av en deilig olje, tapp i badekaret, tenn talglys og gi bort en avslappende hode -og nakkemassasje. Eller hva med å gi bort et gavekort hos frisøren?

Gi bort ny kunnskap.
Vinkurs, surdeigskurs, kurs i fermentering, lær å brygge øl, sømkurs, spanskkurs, skrivekurs, salsakurs, akvarellkurs. Å lære seg noe nytt er en gave i seg selv, og noe alle setter pris på. Eller hva med et abonnement på et aktualitetsmagasin, en avis eller kanskje HBO?