Midt i mellom blokkene på Stadionkvartalet står veksthuset. Der har det stått tomt lenge, i påvente av vår og sommer. Nå skal det endelig spire og gro der og 30.mai blir det utplantingspremiere, med Tonje Bergh, eier av Plantmania, og Inger Bondevik Grimm, fra Papirbredden Innovasjon, i spissen.

De gleder seg til å sette fingrene i jorda sammen med beboerne.Da skal gulrøtter, tomater, krydderurter og mye annet godt ned i jorda. Når det begynner å gro, så får beboerne kortreiste ingredienser til salaten. Det skal være enkelt å ta en tur ned i veksthuset for å hente noe godt.

– Lager noen en pizza, så skal de kunne ta turen ned hit for å hente krydderet til den, sier Bergh. Hennes favoritter er gulrøtter og søtpotet. Grimm synes det er vanskelig å velge en favoritt, men lander til slutt på bringebær.

Sosialt og moro

Det første året med planter blir et testår, for å komme ordentlig i gang. Så skal beplantningen utvides. Både inne i veksthuset og utenfor. På sikt er planen å dyrke flere ulike planter og bærbusker.

– Vi begynner i det små, forteller Bergh. Hun har hatt kurs for beboerne i forkant og forteller at motivasjonen er stor. Hun gleder seg til å følge utviklingen i veksthuset og til å holde flere kurs.

Les også: Flytt mens du orker

– Beboerne her er heldig, for Tonje er en av Norges beste på kunnskap om å dyrke lettstelte planter som både er til pryd, men som samtidig er til nytte, sier Grimm, og fortsetter:
– Så godt som alt vi skal dyrkes, i og rundt veksthuset, skal være både vakkert og spiselig.

– Beboerne her er heldig, for Tonje er en av Norges beste

I et veksthus bør man ha varmeovn, arbeidsbenk, potter, kasser og vann. På Stadionkvartalet legges det opp til en kombinasjon av selvvanning og at beboerne har ansvar for en vanningsplan som går på rundgang.

Så må man ha jord og gjerne noen lekakuler. Det er viktig med drenering og luft til planterøttene, for uten dette kan røttene råtne.

Her er det også lagt opp til en kaffekopp, da en kaffemaskin skal stå i veksthuset. Og kaffepausen er jo viktig, når man skal samles om et prosjekt.
Både Grimm og Bergh mener at drivhuset vil gjøre noe for samholdet.

– Det er sosialt og moro. Man kan så det man ønsker, sette seg ned på benken utenfor med en kaffekopp. Dette er med på å skape bekjentskaper, med veksthuset som en uformell, bokstavelig talt, naturlig møteplass, tror Grimm.

Slipper den store jobben- beholder kosen

Ideen om veksthuset dukket opp litt tilfeldig. Grimm jobber med veksthus i de fleste av sine prosjekter hos Papirbredden Innovasjon.

– Jeg er opptatt av at alle skal kunne ha muligheten til å dyrke der de bor. Det skaper trivsel, er sosialt, og bra for helsa, sier hun.

Det var en av hennes kollegaer som gjorde at et møte med Vestaksen kom i stand. Da viste det seg at Vestaksen allerede hadde et lite veksthus på Stadionkvartalet som manglet det grønne innholdet.

– Eneboligkvalitetene som Vestaksen har i sine prosjekter er veldig bra. Jeg tipper det er mange som har hatt hager tidligere som vil sette pris på dette. De slipper den store jobben, men kosen med planter og grønnsaker beholder de, sier hun.

Sammen med Berg, og med god hjelp fra vaktmester Øyvind, er kasser, jord og hageredskaper på plass.

Les mer om vaktmester Øyvind her

Så er det opp til beboerne hvordan det går videre.
En ting er sikkert, både Grimm og Bergh er spente på hvilke planter som etter hvert vil få plass i veksthuset.