Valentine´s Day, også kalt alle hjerters dag, er 14.februar. Dagen hyller kjærligheten og romantikken. Ofte feires den med gaver, blomster eller kjærlighetsbrev.

Den amerikanske skikken oppsto på slutten av 1500-tallet, og den har i økende grad spredt seg over landegrenser, til glede og fortvilelse.

Historien bak dagen er riktignok ikke så hyggelig.

St. Valentin var en romersk prest under keiser Claudius II. Keiseren forfulgte kirken og førte mange kriger. Behovet for soldater var stort og han nektet derfor soldatene å gifte seg. St. Valentin viet likevel soldater i smug og ble dømt til døden av keiseren da det ble oppdaget.

Det sies også at Valentine´s Day kan ha røtter i romersk feiring av gudinnen Juno, som representerte kvinner og ekteskap.

LES OGSÅ: Øyvind er jokern på Stadionkvartalet 

Hedrer mødre verden over

Ikke nok med kjærlighetens dag, Morsdag står også på kalenderen denne måneden. I Norge hedres mødrene den andre søndagen i februar, som i år er 12.februar.

Også denne dagens opprinnelse er amerikansk.

Første morsdag ble feiret i West Virginia i 1908, arrangert av Anne Marie Jarvis. Hun ønsket å hedre sin mor, Ann Marie Jarvis, som hadde jobbet for å bedre soldaters sanitære forhold etter den amerikanske borgerkrigen.

Skikken spredte seg raskt videre før dagen ble erklært som helligdag.

I Norge var det religiøse organisasjoner som arrangerte morsdagsmarkeringen fram til 1918. Da ble dagen etablert som en årlig begivenhet, takket være Dorothea Schjoldager og Karen Platou.

De inngikk samarbeid med organisasjoner og forretningsfolk for å få gjennomslag for at morsdagen skulle bli en begivenhet.

Siden den gang har mødre blitt vekket på sengekanten med frokost og blomster landet rundt.

Kjøpepress

Det store spørsmålet når disse dagene nærmer seg er kanskje hva man skal kjøpe i gave til mor eller gave til kjæresten? Noen velger kanskje en kake eller frokost på sengen?

Noen mødre setter kanskje pris på at alt i huset blir gjort, mens kjæresten kanskje ville likt å komme hjem til en romantisk middag?

Flere kritiske røster mener de to dagene – og spesielt Valentine´s Day- er blitt for kommersielt og at kjøpepresset er for stort. Likevel virker det som om flere og flere ønsker å feire Valentine´s Day.

I 2015 skrev dn.no at rundt halvparten av nordmenn mellom 16 og 19 år feirer dagen, mens rundt 22 prosent av dem over 55 feirer.

Men trenger morsdagen og Valentine´s Day å bli så dyrt? Man kommer nok langt med en god middag på bordet og blomster. Og gjør man boligen strøken, så smiler nok kvinnene litt ekstra disse dagene.

Nyt noe godt


Ikke nok med kjærlighet. Det er også Fastelaven. Opprinnelig er dette dagen før fasten starter. 

I nåtid pynter vi gjerne bjørkeris med fjer og spiser deilige boller med krem.

Her finner du Tines oppskrift på deilige fastelavensboller. 

LES FLERE SAKER FRA VESTAKSEN MAGASIN HER