Å dekke et bord skal være hyggelig. Men forutsetningen er selvsagt at du har god tid. Derfor er det nesten en ufravikelig regel å dekke bordet dagen før 17.mai-festen. Da har du også muligheten til å gjøre de nødvendigste justeringene dersom virkelighetens festbord ikke ble like vellykket som du hadde forestilt deg. Kreative og uventede detaljer gir gjestene noe å snakke om - og smile av. Å sprenge grensene for hva som er tradisjonell borddekking er særlig smart når du har invitert gjester til 17.mai-selskap som ikke kjenner hverandre så godt. Et originalt bord bryter isen og skaper raskt en hyggelig atmosfære.

asjett på dekket bord

Regler er til for å brytes

Regler er til for å brytes, og dekking av bord er ingen unntak. I følge klassiske regler for oppdekking skal gafler legges til venstre, kniver til høyre, dessertbestikk ovenfor tallerkenen med dessertgaffel pekende mot høyre og hodet på skjeen mot venstre. Skal du serverere flere retter, skal bestikket følge de ulike rettene fra ytterst til innerst mot dekketallerkenen. Vinglassene plasseres etter hvilke viner som skal gå til hvilke retter, og hovedregelen er at man setter rødvinsglass rett ovenfor hovedrettskniven og setter glassene på linje med vannglasset ytterst slik at gjesten enkelt kan nå dem.

Når dette er sagt er det ingen grunn til å følge en klassisk stivbent oppdekking når du duker til 17.mai-festen. Bare tenk etter selv, de hyggeligste festene og sammenkomstene er gjerne der stemningen er ledig og samtalene gode. Og til syvende og sist er det vertskapet det kommer an på. Er det på topp og smilende, er alt det andre underordnet. Ikke la oppleste og vedtatte regler stanse deg, men slipp kreativiteten og pyntegleden løs.

Her er våre beste tips til en personlig og innbydende borddekning.

 • Legg opp bestikket på en utradisjonell og overraskende måte, og husk at dersom menyen tillater er det også lov å spise med hendene. At alle spiser fra samme fat eller kjele er også både sosialt og stemningsskapende.

 • Når det er flere enn seks-åtte til bord bør du legge litt omtanke i bordplasseringen. tenk på hvem som kunne hatt glede av å sitte ved siden av hverandre.

 • Bruk alltid stoffservietter eller pene papirservietter.
 • Sett nye lys i stakene. Bruk aldri stumper.

dekket bord

 • Man må ikke ha flotte buketter fra blomsterbutikken. Tenk utradisjonelt! Kan du ta noe grønt fra en potteplante eller noen kvister fra et tre eller markblomster? Har du ikke blomster, pynt med grønnsakene du har i kjøleskapet eller bøkene i bokhylla. Alt er lov! Mer skal det ikke til for å skape stemning på bordet.

 • En liten huskeregel når du dekker bord er å beregne 60 cm per kuvert. På den måten får gjestene litt armslag når de skal spise.

 • 17. mai er den perfekte anledningen til å bruke ditt fineste service. Det gjør seg bedre på bordet enn i kjøkkenskapet, og det er ingen grunn til å gjemme bort skattene.

 • Mange til bords og ikke nok servise? Ikke vær redd for å mikse og blande. Et røft hverdagsservise kan gjerne mikses med ett du har arvet. Å blande det formelle og uformelle gjør det bare mer spennende.

 • Bruk det du har eller finner i naturen som en del av pynten. Det kan være alt fra steiner du har funnet i fjæra til syriner du har plukket i hagen. Pynt med 17.mai-sløyfer og flagg.

 • La kopper og kar få et nytt bruksområde. Eggeglass kan bli søte telysholdere, gamle syltetøyglass likeså. Brukte hermetikkbokser kan fungere som lekre vaser for til å putte markblomster i.

 • Belysningen i rommet har mye å si for stemningen rundt bordet.

 • En typisk feil mange gjør er at de setter høye lysestaker og blomsterdekorasjoner på bordet. Med lave og luftige borddekorasjoner flyter samtaler lettere på tvers over bordet, og man slipper dukke unna for å få øyekontakt med den man prater med.

Les også: Kan du flaggreglene?