Skiløypene i Buskerud er mange og flere av dem bare venter på å bli brukt. Det er nydelig å kunne ta en god skitur, spesielt i helgen når man har litt bedre tid. 

I tillegg er både Kongsberg skisenter og Aron skisenter åpent.

Pakk skiene og ta den en fin tur, men ikke glem smøringen. Smører du riktig, blir skigleden større.

Men selve smøringen, ja den kan ofte by på problemer. Derfor har vi samlet noen smøretips fra ekspertene Lars Amund Toftegaard og Brede Birkeland.

LES OGSÅ: Stadionkvartalet hadde ikke vært det samme uten Øyvind

Prepping er viktig

Å preppe ski er viktig. Skiene skal være helt rene før man smører dem. Skrap først, bruk deretter ski-rens. Det er fint å bruke for å fjerne gammel smøring. Skrap igjen og tørk.

Deretter skal skiene grunnes. Tynt sandpapir utenpå smøreklossen fungerer fint. Deretter påføres grunnvoks i festesonen, gjerne med et strykejern. Festesonen, eller klistersonen, går fra hælen og fremover 60-70 centimeter. Som oftest er denne sonen merket under skiene.

Så kommer selve skismøringen, som brukes etter værforholdene. Denne skal påføres i festesonen og gnis utover på skiene. Brede Birkeland har tidligere uttalt til Ut.no at det bør legges på i fire-fem tynne lag, dersom du har fulgt rådene overfor.

Og vil du ha god glid, så bruker du et varmt strykejern og fordeler glivoks foran og bak festesonen. Denne skal tørke i 15 minutter og skrapes av.

LES OGSÅ: Dette nabolaget er helt unikt

Et eget skibord

Til Dinside.no har skismører i Skiforeningen Lars Amund Toftegaard tidligere sagt at utstyret for smøring er en nødvendighet.

Han anbefalte den gang at alle burde ha en form for smørebord.

Men smørebord er det ikke alle som har plass til, spesielt ikke de som bor i leiligheter.

Vel, i Stadionkvartalet har beboerne akkurat det. I A-bygget er det nemlig et hobbyrom beboerne kan bruke fritt.

I dette rommet finnes smørebordet, med preppeutstyr. Og dette er nok veldig kjekt, for i Mjøndalen, hvor Stadionkvartalet er plassert, er det kort vei til marka. Det er heller ikke lange biten til skianleggene.

Hva er vel bedre for skiglade enn å kunne preppe skiene hjemme, i stedet for ute i kulden rett før man skal ut og gå?


 


UTSTYR: I hobbyboden på Stadiomkvartalet er det smørebord til beboerne. Her er også annet smøreutstyr. FOTO: Camilla Svendsen

Har du lite lyst til å preppe skiene, så er felleski eller smørefrie ski et alternativ for deg. Felleski passer best fra null grader og oppover, mens smørefrie ski passer godt fra null grader og nedover, skal vi tro ekspertene. 

Felleski har et slags teppe under. Dette er integrert i sålen. Fellene kan byttes når de er slitt. 

LES FLERE MAGASINSAKER HER