Denne helgen er det duket for St.Hansfeiringer. En tradisjon som mange setter pris på. I Norge feires ikke St.Hans på selve dagen, men på St.Hansaften, som er kvelden før.

Tradisjonen er bål og sommerfest, men høytiden er kristen. St.Hans er egentlig en dag til minne om døperen Johannes. Likevel er tradisjonene folkelig og tilknyttet midtsommer og sommersolverv.

LES OGSÅSpis blomstene dine!

Bålet er en av de eldste skikkene her til lands. Dette skulle verne mot onde makter. I gamle dager trodde man at dersom jenter la fem eller syv ulike sommerblomster under puten natt til St.Hans, så ville de drømme om han som kom til å bli deres ektemann. Annen tro var at været denne dagen var en indikator på hvordan være ville bli resten av året.

Regler for private bål

Arrangementene er mange og det er lek, musikk, dans og mat.Det er også noen som velger private bål. Det er mange og lange tradisjoner ved dette. Likevel må man søke om å få brenne bål, de fleste steder.

Det er et generelt forbud mot åpen ild i eller i nærheten av utmark fra 15.april til 15.september.

Les hva brannvesenet sier her

Kommunene Drammen, Lier, Nedre Eiker og Øvre Eiker har likevel dispensasjon fra dette forbudet i denne sammenhengen.

Her kan du lese kommunenes dispensasjon

Gøy for store og små

Andre steder er det foreninger eller organisasjoner som står bar bål og fest.

I Drammen er Holmenokken et samlingssted for hygge denne dagen. Her brennes det et stort bål langs vannkanten og det er masse moro som skjer for barna.

Det er duket for mat og drikke, leker for barna og en solid sceneunderholdning.

God St.Hans!