I dag har vi tradisjoner med egg til påskefrokosten, påskeegg med godteri til barna på påskeaften og kanskje litt lammekjøtt på grillen eller i stekeovnen?

De sosiale og familiære tradisjonene står nok sterkt, men for mange år siden var det helt andre tradisjoner som gjaldt.

Påsken er opprinnelig en jødisk fest til minne om da israelittene utvandret fra Egypt cirka 1200 år f.Kr, kalt pesach.

I kristen tradisjon ble den grunnlagt av Jesus da han innstiftet nattverden. I dag blir påsken sett på som den eldste og viktigste kristelige høytiden og feires til minne om Jesus siste nattverd, korsfestelse, lidelse, død og oppstandelse.

Ifølge Bibelen fant den sted under pesach i Jerusalem. Før påsken starter markeres fastetiden som startet fastelavnssøndag og ble avsluttet første påskedag. I dag har fastetiden så å si dødd ut.

Påskelidelse

Helt inn i 1900-tallet skulle påsken handle om lidelse, for å minnes Jesus´lidelser.

Man skulle faste og langfredag ble brukt til å lese Bibelen i mange timer på tom mage. Skoene skulle fylles med sand og de skulle brukes til blodet rant.

Det ble servert blodpudding og risvelling som symbol på korsfestelsen og piskingen av Jesus.

LES OGSÅHvor skal skapet egentlig stå?

De eldre tradisjonene er flere. På Palmesøndag ble huset pyntet med kvister. Kvistpynten ser vi også i Norske hjem i dag.
Skjærtorsdag ble nyfødte husdyr døpt. Skær kommer fra det norrøne ordet skíra, som betyr rense.

Langfredag var kollektiv sørgedag. Dette var også dagen for å gjøre bot for sine synder ved å piske seg selv eller arbeide ekstremt hardt. Påskeaften ble brukt til å skyte med kraftige skudd for å verne seg mot hekser og troll.

Påskenytelse

Selv om påsken egentlig er en religiøs høytid, har tradisjonene og tilslagene blitt flere. Påskeegg, påskeharer, påskenøtter og krimbøker er noen av dem. I dag er påsken forbundet med gul pynt, kos og kvalitetstid.

I tillegg er påskeferien en tid mange velger å bruke med ski på beina og eller på hytta. Frokostene inneholder gjerne egg, som symboliserer nytt liv.
For nordmenn flest er det en tid å nyte og kose seg, i tillegg til at flere gjerne går i kirken.
Så kanskje det ikke er slik at alt var bedre før?

God påske!

Kilder: ForskningWikipediaVG